М’яке крісло, хороша сигара і дорогий коньяк у келиху - для більшості з нас цей образ є символом успішного і забезпеченого життя. Полюбляють цей напій не тільки за його чудовий букет смаків, а й за корисні властивості (підвищує тиск, розширює судини і тонізує душу й тіло).
Завідуючий лабораторією спеціальних харчових продуктів та епідеміології харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва НАМН України Віталій КОРЗУН пише: «Коли ми говоримо про користь від споживання коньяку, в цьому випадку все залежить від дози. Якщо людина здорова, то випита увечері після роботи чарка цього благородного напою покращить кровообіг, діяльність кишково-шлункового тракту, знизить тиск, і взагалі позитивно вплине на загальний стан людини. Але мова йде про чарку, а не про пляшку. Скажу більше, є навіть метод лікування коньяком виразки шлунку. Тим, у кого високий тиск, я б теж радив вживати коньяк, а не інші алкогольні напої, якщо вже дуже хочеться випити на свята. Оскільки справжній коньяк настоюють в дубових бочках і ця деревина сорбує ті ж сивушні масла, натомість дуб «віддає» напою корисні речовини».
Так, дійсно, сьогодні на ринку алкогольних напоїв скрізь і всюди зустрічаються підробки. Держава активно бореться із даними порушеннями закону, але багато залежить і від нас. Якщо кожен громадянин свідомо підходитиме до питання якісного вибору продукту, і надаватиме перевагу перевіреним напоям, то і фальсифікувати «горевиробникам» стане складніше.
У цій статті хотілося б трошки зупинитися на самих простих речах, з якими часто зустрічаються люди при виборі благородних алкогольних напоїв, зокрема коньяків або виноградних бренді. Так що ж потрібно знати нашому пересічному покупцю, на що звертати увагу? Ознайомимося коротенько із доволі простою і доступною класифікацією коньяків або виноградних бренді. Наразі зупинимося на найближчих до нас країнах-виробниках, переглянемо класи та звернемо увагу на часи витримки напоїв. Що тут цікавого? Отже:
1. Країни. На території колишніх пострадянських держав виробництво коньяків (виноградних бренді) налагоджено у кількох країнах:
- Україна (Одеська, Херсонська і Закарпатська області), марки «Шабо» і «Закарпатський»;
- Росія (Ставрополь, Чечня, Дагестан), яскравий представник – марка «Кизляр»;
- Вірменія, найменування: «Добірний», «Ювілейний», «Арарат»;
- Грузія (Кахетія, Імеретія, Мегрелія), марки: «Сакартвело», «Єніселі», «Вардзія»;
- Азербайджан, кращі марки «Гек-Гель» і «Баку»;
- Молдова, найменування: «Дойна», «Кодру», «Святковий», «Сонячний», «Кишинів».
2. Класи. Визначають категорію напою, його статус. Виділяють наступні види коньяків за якістю:
- ординарні – найдешевші марки витримкою 3-5 років;
- марочні – коньяки з хороших спиртів не менше 6 років витримки;
- колекційні – елітні напої віком більше 23 років, зазвичай купуються для приватних колекцій.
3. Час витримки. Ординарні коньяки маркують зірочками:
- 3 зірки – вказує на коньяк світло-солом’яного кольору, витримкою мінімум 3 роки і міцністю 40%;
- 4 зірки – сорти коньяку зі спиртів мінімум 4 років витримки, міцністю від 41% і цукристістю, що не перевищує 1.5%, колір більш темний;
- 5 зірок – напої, вироблені з високоякісних коньячних спиртів витримкою в бочках від 5 років, міцністю не менше 42% і максимальною цукристістю 1.5%.
На етикетках марочних коньяків можна зустріти написи:
- КВ (коньяк витриманий) – вік 6-7 років, міцність не менше 42%;
- КВВК (коньяк витриманий вищої якості) – 8-10 років витримки, міцність 43-45%;
- КС (коньяк старий) – мінімум 10 років настоювання в бочці, 40-57%;
- ОС (дуже старий) – вік не менше 20 років, міцність 40-57%.
Класифікація колекційних коньяків не передбачена.
Навряд чи знайдеться людина, яка буде сперечатись з тим фактом, що коньяк - це напій, яким потрібно насолоджуватись, а не банально пити. Особливо, коли йдеться про марочні напої.
Коньяк може допомогти нашому організму в багатьох ситуаціях. Головне правило – дотримуватися рекомендованої норми вживання.
Завідувач відділу досліджень
матеріалів, речовин і виробів
Тернопільського науково-дослідного
експертно-криміналістичного центру
МВС України Василь КОРОБЧУК
09.02.2021